Acupunctuur is een van de oudste vormen van geneeskunde in de wereld. Er is bewijs dat het meer dan 5000 jaar geleden al werd gebruikt. Dit maakt het tot een van de oudste, langste durende zorgsysteem in de wereld.

Qi

Bij een gezond persoon stroomt een overvloed van Qi (preek uit als tjsie) of "levensenergie" door de meridianen van het lichaam. Meridianen zijn een onzichtbaar netwerk van kanaaltjes, eigenlijk zones door het lichaam. De Chinezen ontdekten dat de energie via dit stelsel van meridianen in 24 uur compleet circuleert. Er zijn twaalf hoofdmeridianen, die elk in verbinding staan met een orgaan in ons lichaam. De namen van de hoofdmeridianen corresponderen met de organen. Bijvoorbeeld de longmeridiaan.

Balans

Qi is noodzakelijk voor groei, ontwikkeling, beweging, op temperatuur blijven, immuniteit en het overall regelen van het hele lichaam. Voor de gezondheid en vitaliteit van lichaam en geest is het belangrijk dat de Qi vrijelijk kan stromen door meridianen en organen. Het lichaam raakt in onbalans, is niet meer in harmonie als de stroom met Qi blokkeert of als er te weinig voorraad Qi is. Zij komt dan niet (voldoende) terecht komt bij cellen, weefsels, spieren, organen en klieren. Kwalen, pijn en ziekten volgen.

Onbalans

De voeding voor het circuit komt uit de organen. Ook is van invloed wat iemand eet en drinkt en hoe de levenswijze is (stress, overwerktheid, slechte voeding, ziekteverwekkers, vervuilde lucht en leefomgeving en ongezonde lifestyle). Daarbij kunnen erfelijke eigenschappen de energieproductie beïnvloeden. Zo heeft ieder persoon een andere energiehuishouding.

Stromen

Acupunctuur ondersteunt het vrijelijk stromen van de Qi door de meridianen. Om verstoringen te herstellen worden dunne naalden op bepaalde punten van de meridianen aangebracht. Als de naald op het juiste punt is aangebracht en precies op de juiste diepte zit, wordt het Qi-gevoel - de Qi - opgewekt.

Toepassing

Met acupunctuur kan het lichaam vaak goed gereguleerd worden, zodat het energie-evenwicht zich blijvend herstelt. Uw klachten verminderen sterk of verdwijnen volledig. Acupunctuur kan ook dienen als symptoom-bestrijdende of pijnstillende therapie, bijvoorbeeld als lichaamsfuncties door een ongeval onherstelbaar verstoord zijn.

Als de diagnose leidt tot een keuze voor acupunctuur, dan zal ik de energiedoorstroming van het lichaam willen herstellen door dunne naalden in te brengen op bepaalde punten op de meridianen. Als de naald op het juiste punt is aangebracht en precies op de juiste diepte zit, wordt het Qi-gevoel opgewekt. Dit uit zich in een tintelend gevoel dat lijkt op een elektrisch schokje of een dof gevoel. U voelt dit rondom de plek, waar de naald is ingebracht, maar het gevoel kan ook uitstralen in het verloop van de meridiaan. Dit gevoel duurt maar even en neemt weer snel af. Door de naald op een bepaalde wijze rond te draaien en op en neer te bewegen wordt de energie gestimuleerd, afgeremd of geharmoniseerd. Als de naalden één keer geplaatst zijn laat ik ze meestal een poosje zitten. Bij kinderen kan dit vaak kort (van een paar seconden tot een paar minuten), bij volwassenen duurt het meestal wat langer tot wel drie kwatier, afhankelijk van uw klacht, komt er endorfine vrij en ervaart men rust en ontspanning. Loomheid na de behandeling.

Velen voelen zich na een behandeling aangenaam moe of loom. Dat is een teken dat u ontspannen op de therapie reageert. Doorgaans vermindert deze reactie na een paar behandelingen. Soms kan het behandelde lichaamsgedeelte dof of zwaar voelen. Dat is normaal; u hoeft zich daarover geen zorgen te maken.

Hygiëne

Als lid van de N.V.A. (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur) werk ik met wegwerpnaalden volgens de stringente overheidsrichtlijnen. Ook hanteer ik strikte normen aangaande de hygiëne in de behandelkamer welke gelden voor de N.V.A. acupuncturisten.