Als in de diagnose is vastgesteld dat er sprake is van een onbalans of blokkade kan ik Chinese medicinale kruiden adviseren. Deze kruiden hebben een veel grotere kracht dan acupunctuur. Acupunctuur is echter van een veel grotere precisie. Vaak is dan ook een combinatie het beste.

De afweging die gemaakt wordt hangt af van de klacht. Het inzetten van Chinese medicinale kruiden heeft een lange Aziatische traditie. Het eerste Chinese materiaal, de klassieke Shen-Nung kruiden, werden gedurende het Stenen Tijdperk ontwikkeld. De formules zijn tot ver in de vijfde eeuw v. Chr. vervolmaakt. Maar ook zijn er veel zeer bruikbare formules nadien opgeschreven in het boek van de koude (Chang Han Lun). Vandaag de dag stamt een aantal belangrijke formules hiervan af.

Hoe werkt het?

Ik maak gebruik van een groot aantal vastgestelde formules die vaak in pil-vorm geleverd kunnen worden. 80% van de klachten kan ik daar meestal mee behandelen, maar ook stel ik voor ieder persoon ook een eigen formule samen als dat nodig is. De formule is dan gebaseerd op zijn/haar probleem, constitutie, de polsdiagnostiek, de tong, de omgeving waarbinnen men functioneert en de medische conditie van de persoon, en ik meet dat ook door met mijn apparatuur ter controle.

Vaak is al binnen korte tijd te merken dat de klachten aan het afnemen zijn.